Evaluatie anesthesietechniek bij craniosynostose kijkoperatie
In dit artikel van de afdeling kinderneurochirurgie uit het Radboudumc wordt gekeken naar de anesthesietechniek bij de craniosynostose-operaties.
Craniosynostose, het vroegtijdig sluiten van één of meerdere schedelnaden leidend tot een afwijkende schedelvorm, komt voor bij 1:2000-2500 levend geboren kinderen. Het komt zowel voor in het kader van een ‘syndromale craniosynostose’, waarbij meestal meerdere schedelnaden zijn aangedaan en er ook andere lichamelijke afwijkingen voorkomen, als in de niet-syndromale vorm, waarbij vaak alleen één schedelnaad te vroeg is gesloten. Om een verhoogde druk in het hoofd te voorkomen en de afwijkende schedelvorm te corrigeren, worden deze kinderen al op jonge leeftijd geopereerd. Eerder werd dit gedaan middels een grote operatie, maar tegenwoordig kan dit veelal via een kijkoperatie. Deze kijkoperatie is een stuk korter en minder ingrijpend. Tijdens de operatie wordt het kind goed in de gaten gehouden door de anesthesioloog en anesthesiemedewerkers; zij zijn gespecialiseerd in het toedienen van de slaapmedicatie voorafgaand aan de operatie (de ‘narcose’) en zorgen er tijdens de operatie voor dat alle belangrijke lichaamsfuncties op een veilige manier over worden genomen.
In deze studie hebben de onderzoekers gekeken naar verschillende waarden die voor, tijdens en na deze kijkoperatie zijn bijgehouden door de anesthesiemedewerkers. Hieruit blijkt dat de narcosetijd voor deze operatie relatief kort is, er weinig bloedverlies plaatsvindt tijdens de operatie, dat vrijwel alle kinderen na de operatie direct terug kunnen naar de afdeling (en niet naar bijvoorbeeld de intensive care), er weinig complicaties voorkomen en dat de totale opnameduur in het ziekenhuis kort is.
Deze positieve resultaten over de anesthesietechniek vormen hiermee een mooie aanvulling op de al eerder aangetoonde goede cosmetische en chirurgische resultaten van deze kijkoperatie voor kinderen met craniosynostose.
Lees hieronder het abstract (Engelstalige samenvatting):
Artikel link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29851178
Arts S, Delye H, van Lindert EJ, Blok L, Borstlap W, Driessen J.